Op de rem

Hoe meer je leeft vanuit de veilige stand van je zenuwstelsel, hoe gemakkelijker je kunt voorkomen dat je in de overlevingsstand schiet. Je kunt gebruik maken van je eigen rem.

Ons lijf is altijd gericht op overleven.

Zodra je zenuwstelsel maar eventjes ergens gevaar waarneemt zal het je helpen om te overleven en je vol overtuiging laten vechten, vluchten of bevriezen. Dat is heel erg fijn als het gevaar reëel is, maar niet als je geraakt wordt in een oude angst.

Je eigen overleving niet goed af kunnen remmen zorgt voor pijnlijke situaties in het hier en nu.

Je kent vast wel van die momenten waarop je in een woordenwisseling verzeilt raakt, weet dat je aan het overdrijven bent,  maar jezelf niet kunt stoppen. Hoe meer bewustzijn je hierop hebt, hoe afschuwelijker deze situaties zijn.

Niet te doen, soms.

Ik kan wel zeggen dat ik mijn kinderen nauwelijks op heb kunnen voeden vanwege dit mechanisme. Ik durfde gewoon nergens voor te gaan staan, want bij een weerwoord raakte ik zo getriggerd dat ik bang werd voor mezelf.

Het is een wonder dat mijn kinderen nog steeds zo leuk zijn met zo’n onveilige moeder als ik.

Je kunt de veilige stand van je zenuwstelsel leren gebruiken als je eigen rem. Het is alsof je even uit de kunt stappen, vanaf een afstandje naar jezelf kunt kijken, een gepaste reactie kiezen en die dan inzetten.

Dat is natuurlijk het aller moeilijkst bij de mensen waar je het meest van houdt.

Afgelopen week lukte het me bijna. Eén van mijn kinderen zei iets waardoor mijn lijf direct in de vechtmodus schoot. In een kansloze poging om ‘de veilige moeder’ te blijven zuchtte ik mezelf terug naar het hier en nu en zei “Ik ga nu even niets zeggen, want anders ga ik dingen zeggen die ik niet wil zeggen”.

Ja. Leuk geprobeerd.

Gelukkig zijn ze ondertussen groot en hebben ze geleerd om mij in dit soort momenten niet zo serieus te nemen. Toen ik even later een appje kreeg met “Sorry. Je had gelijk”, realiseerde ik me dat al mijn gestuntel er wel aan heeft bijgedragen dat ook zij in staat zijn tot zelfreflectie.

En dat is ook wat waard.

Remmen wordt mogelijk als je vertrouwt raakt met de veilige stand van je zenuwstelsel. Ik maakte er een workshop over. Misschien is het iets voor jou.
www.samenmetdaphne.nl/workshop