Te vrede

Mijn oma zei vroeger altijd “Alles waar ‘te’ voor staat is verkeerd, behalve tevreden.”

Het woord ‘tevreden’ komt van ‘te vrede’ en betekent ‘in vrede’. Het beschrijft de veilige stand van je zenuwstelsel. Mijn oma was manisch depressief en leefde verre van tevreden.

Ik vermoed dat zij ernaar verlangde.

Wie weleens iets leest van wat ik schrijf over de veilige stand zou kunnen denken dat het daarbuiten alleen maar kommer en kwel is. Maar dat is niet waar. Overleven kan ook heel erg fijn zijn.

Soms zelfs iets tè fijn.

Als je bekend bent met stemmingswisselingen herken je misschien wel de heerlijke highs waar je zo ontzettend graag in wil blijven. Ook dat is overleven.

Het is stress, maar dan de andere kant op.

Vanuit vervelende stress terugkeren naar de veilige stand is een stuk gemakkelijker dan vanuit deze lekkere staat van zijn. Het is er zo verleidelijk fijn, dat eruit weggaan bijna niet te doen is.

Maar het is er ook gevaarlijk.

“Waarom zou je tevreden willen leven als je ook in een te gekke achtbaan kunt stappen die wel 16 keer over de kop gaat?” dacht ik altijd.

Nou, omdat oma het zegt. En oma kan het weten.

Vroeger had ik best vaak highs. Dat was heerlijk, maar omdat ze me steeds uit mijn kracht haalden ga ik ze nu al een tijdje actief uit de weg en leef ik meestal tevreden.

Tot afgelopen week.

Het begon met teveel aanmeldingen voor mijn workshop. Dat maakte me blij èn een beetje gespannen. De perfecte voedingsbodem voor een high.

Je herkent het aan het woordje ‘te’ dat niet eindigt op ‘vreden’.

“Misschien kan ik meer workshops organiseren, in andere vormen.” Ik nam contact op met enthousiaste mensen die niet bleken te kunnen op bepaalde dagen en op andere juist weer wel. Dat maakte het ingewikkeld.

Wat begon met creatief denken, eindigde met bochten waarin ik me ging wringen.

En toen kwam oma voorbij. 32 jaar na haar overlijden wees ze mij met wijsheid die zij zelf niet kon leven, de weg.

Alles waar ‘te’ voor staat is verkeerd, behalve tevreden.

Ik nam alle creatieve ideeën èn mijn enthousiasme mee de veilige stand in en ging nog eens voelen bij welke varianten ik in contact kon blijven met het gevoel van tevredenheid. Toen werd snel duidelijk wat ik aan kan en waar het teveel wordt.

Keuzes gemaakt vanuit vrede zijn altijd goed, ook al stel je daarmee weleens iemand anders teleur.

Ben je benieuwd wat het is geworden? Je leest het hier.