Leren voelen

Ons lijf zit op alle fronten geweldig in elkaar, zo ook op het gebied van trauma. De hele dag door krijgen we uitnodigingen om het trauma dat in ons lijf opgeslagen ligt op te lossen. Gewoon, van onszelf.

Trauma bestaat uit emotionele reacties die niet helemaal gevoeld zijn en vast zijn gaan zitten in je lijf.

Leven met een lijf vol trauma is niet moeiteloos. Ik stel me ons altijd voor als een kanaal waar al onze ervaringen doorheen stromen. Als er in dat kanaal trauma vastzit is er minder ruimte en stroomt het leven er dus moeilijker doorheen. Het schuurt. Bovendien raken de ervaringen die er doorheen stromen aan het trauma en maken dat op die manier voelbaar. Niet fijn, maar juist daar ontstaat ook de uitnodiging.

Trauma oplossen staat of valt met de bereidheid om de emotie die vast is komen te zitten alsnog te voelen.

Voelen is niet moeilijk. We kunnen het van oorsprong allemaal, al hebben we wel wat hulp nodig bij het leren reguleren van overweldigende emoties. Om iets te kunnen leren is het nodig om het bestaan ervan te erkennen. Je kunt niet iets leren waarvan je eigenlijk vindt dat het er niet mag zijn. En dat zat eerder in de weg.

Onze ouders zijn opgegroeid met het idee dat er iets mis is als je dingen voelt die niet fijn zijn. Ze leerden om dat weg te maken en gaven deze les aan ons door. De meesten van hen waren er heel goed in en de meesten van ons kunnen het niet, hoe hard we het ook proberen.

Leren voelen is als leren auto rijden, waarbij je zenuwstelsel het systeem is dat je kunt leren besturen. Bij autorijden heb je het nodig dat er even iemand naast je zit die je verteld waar de koppeling zit en wanneer je het beste kunt beginnen met remmen. Zo werkt dat ook bij voelen. Het is niet moeilijk, je moet het alleen even weten.

Samenleven op dit moment is alsof we allemaal een auto hebben gekregen en geen idee hebben waar de schakeling voor dient en hoe het gaspedaal werkt. We doen maar wat en het is een wonder dat het nog zo vaak goed gaat. Maar de kanalen lopen vol en de bereidheid om te voelen neemt af. Ik vermoed dat veel mensen de dreiging voelen van waar dat toe zou kunnen leiden.