Triggers

Als je ons voorstelt als een kanaal dat vol kan gaan zitten met trauma dat alleen opgelost kan worden door het te voelen, is elke trigger een kans op bevrijding.

Een jaar of 6 geleden was mijn kanaal volledig dicht geslipt. Mijn leven was grijs, grauw en somber. Alles veranderde toen iemand dwars door de mist heen stapte, mijn hart in vuur en vlam zette en mijn leven kleur teruggaf. Ik voelde direct dat dit anders was dan wat ik eerder had meegemaakt. Dit was ver voorbij verliefdheid. Natuurlijk volgde al snel de gruwelijke pijn die onlosmakelijk verbonden lijkt te zijn met dit soort overweldigende ervaringen.

Eerlijk gezegd begon het met een smoesje.

Ik wilde zo graag blijven, dat ik bedacht dat mijn innerlijk kind wakker gemaakt was en dat naast het fijne spelen, daar ook de oude pijn bij hoorde die getriggerd werd in het contact. Het was zinvol om te blijven, want het gaf mij de kans op heling. Keer op keer doorstond ik helse pijnen.

Mensen in mijn omgeving begrepen er niets van en motiveerden mij andere keuzes te maken, maar ik voelde dat mijn verzonnen verhaal langzaam waar begon te worden. De pijn was zo groot dat het niet weg te maken viel en mijn motivatie om te blijven zo sterk dat er maar één ding op zat: deze pijn verdragen. Ik bedacht dat als ik dat dan toch aan het doen was, ik er maar beter heel zacht voor kon zijn.

Door elk gevoel serieus te nemen en erbij te blijven kon het in beweging komen en doorstromen.

Beetje bij beetje trok de donkere sluier die van jongs af aan al over alles heen lag weg. Het werd veilig in mij. Ik kon mezelf gaan voelen en zo weten wat goed voor me is en wat niet. Ik ging anderen zien als interessante wezens met een eigen blik op zichzelf en de wereld in plaats van als potentiële vijanden. Ik kon gaan ontdekken, experimenteren, spelen! En tegelijkertijd een volwassen leven vormgeven dat helemaal bij me past.

Mijn innerlijk kind bleek niet alleen verzonnen, maar een deel in mij dat eenmaal (h)erkend tot rust kon komen.

Ik wens niemand een ervaring als deze toe, tenzij je het nodig hebt om jezelf te bevrijden. Hopelijk durf jij zachtere triggers te gebruiken om dat wat er in jouw kanaal opgeslagen ligt te voelen en in beweging te brengen.