Trauma en emoties

Het is nog maar sinds kort dat ik echt goed begrijp wat emoties en trauma met elkaar te maken hebben. Het is zo’n soort inzicht waarvan je je niet voor kan stellen dat je het nooit eerder zag. Zo eenvoudig en voordehand liggend. En toch heeft het 51 jaar geduurd voordat er echte helderheid over is ontstaan in mij. Ik vermoed dat het trauma was dat mijn zicht wat vertroebelde.

Trauma is een emotionele reactie die vast is komen te zitten in je lijf. 

Stel je voor dat jouw lijf een kanaal is waar je leven doorheen stroomt. Je leven bestaat uit ervaringen die gedachten en gevoelens opwekken. Als je al die gedachten en gevoelens gewoon door je heen kan laten stromen heb je geen probleem. Natuurlijk zijn fijne gevoelens fijner, maar zo nu en dan iets naars is prima te verdragen. Een beetje zoals dieren leven, maar dan met bewustzijn daarvan.

Op het moment dat je een ervaring meemaakt die zo angstig is dat je denkt dat je er weleens aan dood zou kunnen gaan, komt je zenuwstel in actie en zet het overlevingsmechanisme aan. Je begint met vechten en vluchten. Soms is dat genoeg en heb je jezelf daarmee in veiligheid gebracht. De gedachten en emoties die de ervaring hebben opgeroepen zijn door je heen gestroomd.

Als vechten en vluchten niet werkt om je weer veilig te voelen, vindt er bevriezing plaats. Anders dan bij dieren bevriest bij ons alleen de energie die opgewekt werd door de angstige ervaring. Het gaat vastzitten in je kanaal, terwijl jij gewoon blijft bewegen.  

Je kunt je voorstellen dat een kanaal vol kan komen te zitten als er veel van dit soort bevriezing plaatsvindt. Het leven kan er steeds minder gemakkelijk doorheen kan stromen. Het gaat schuren en dat voelt niet fijn. De oplossing heb je gelukkig zelf in huis. De warmte van jouw eigen adem, de zachtheid van je hart en het geduld van je hoofd kunnen het weer laten smelten.

Ik houd zo van dit beeld. Het maakt het begrijpelijk wat er aan de hand is als je je niet fijn voelt. Het wijst de weg naar verlichting en het geeft een handleiding om emoties en gevoelens op een zachte manier te voelen. Zelfs de meest afgrijselijke.