De eerste keer

Gisteren gaf ik voor de eerste keer de workshop ‘emotionele veiligheid’. Bij de nabespreking vroeg één van de deelnemers hoe de dag voor mij was geweest. Dat was een lieve vraag, vond ik. Wat ik toen antwoordde weet ik niet meer precies, maar als je het me nu zou vragen zou ik zeggen:

Ontroerend.

Het raakte me om met een groep mensen bij elkaar te zijn die zich allemaal heel vaak alleen hebben gevoeld in hun geworstel met emoties. Mensen die zó vaak hebben gehoord en gevoeld dat er iets mis met ze is. Dat ze anders zijn. Dat ze het niet goed doen. Dat ze er niet bij horen.

En dan nu samen de ruimte innemen.

Het raakte me om te merken hoe streng mensen voor zichzelf zijn geworden. Dat als iets niet gaat zoals je graag wilt, dat vertaald wordt als falen. En het raakte me ook hoe snel er ruimte voor ontspanning ontstaat als je objectief gaat kijken naar wat er gebeurt in je lijf. Het helpt je overleven! Je doet ècht niets fout.

Het ontroerde me om ogen zacht te zien worden.

En dan was óók nog eens heel mooi weer! Na de afsluiting zocht ik een terrasje op, proostte met mijzelf op een geslaagde eerste keer en las wat deelnemers ervan hadden gevonden.

“Ik heb veel geleerd over emoties en hoe ik de reacties vanuit het getriggerde zenuwstelsel bij mezelf herken en wat ik kan inzetten om me weer veilig te voelen.”

“Ik heb emotionele veiligheid gevoeld. Eigenlijk voor het eerst.”

“Het heeft me handvatten en inzichten gegeven. Superfijn dat dit in 1 dag mogelijk is.”

“Prettig dat ik ervaren heb dat er goed gereageerd kan worden op emoties.”

“Het heeft mij veel inzicht gegeven. Heldere uitleg en mooi praktijkdeel (oefenen). Direct toepasbaar en daar houd ik van.”

“Duidelijke en toegespitste theorie met duidelijke plaatjes.”

“Ik ga met heel veel rust weer terug naar huis.”

“Fijne omgeving met een kleine groep mensen. Praktische tips en super om het al geoefend te hebben”

“Ik hoopte een klein stapje te kunnen maken met het voelen en uiten van emoties en dat is gelukt.”

Op 8 juni volgt de tweede keer.
www.samenmetdaphne.nl/workshop