Te mooi om waar te zijn

“Ik weet niet wat het is,” zei ze onzeker “maar het is heel rustig in mij. Ik maak me gewoon niet meer zo druk. Klopt dat wel?” Ze was niet de enige die zoiets tegen me zei.

Soms komen dingen zo mooi samen.

Maar liefst vier cliënten vertelden mij in de afgelopen week dat ze grote veranderingen opmerken in de manier waarop ze hun leven ervaren. Ze beschrijven allemaal hetzelfde. Er is meer kalmte, angsten komen tot rust en er kan zonder al teveel gedoe afscheid genomen worden van destructieve patronen die diep ingesleten zitten.

Het maakt ze blij, maar ook verward en ik herken dat wel.

Afgelopen zaterdag gaf ik voor het eerst de workshop emotionele veiligheid, die gaat over het vinden en het je toe eigenen van de veilige stand van je zenuwstel. Best spannend zou je zeggen, de eerste keer een workshop geven. Maar in de aanloop ernaar toe voelde ik vooral veel rust.

Een beetje verdacht veel rust, eerlijk gezegd.

“Ik ben mezelf toch niet aan het verdoven, hè?” schoot het zo nu en dan door me heen. Al een tijdje ben ik bezig met een reset van mijn zenuwstelsel. Als gevolg van ontwikkelingstrauma is mijn zenuwstelsel in de war geraakt en leef ik van jongs af aan in de overlevingsstand. Dat had nogal wat gevolgen voor de kwaliteit van mijn leven.

“Het lijkt te mooi om waar te zijn,” zei iemand anders “zo eenvoudig kan het leven toch niet zijn?”

Nou, eerlijk gezegd denk ik van wel. Leven vanuit de veilige stand van je zenuwstelsel is alsof je ineens ontdekt hoe je na het starten van je auto rustig door kunt schakelen naar zijn 2 in plaats van blijven hangen in 1 of direct door naar 5. 

Zoiets.

Gelukkig werd ik tòch nog even zenuwachtig en heb ik deze week de eerste van de vier cliënten al horen vertellen dat het ook weer wèl spannend is geworden in haar leven, maar dan zonder totaal overspoeld te raken. Fijn even, zo’n reality check.

Dat maakt het wel zo geloofwaardig.

Leven vanuit de veilige stand van je zenuwstelsel is niet alleen mooi, maar blijkt ook nog eens ècht waar te zijn.

Benieuwd hoe je dat doet? De volgende workshop is op 8 juni www.samenmetdaphne.nl/workshop.