roze vlak met bloem
emotionele veligheid

De workshop

Als een kind geboren wordt in een gezonde situatie, vindt het de bedding van emotionele veiligheid als vanzelfsprekend in zichzelf en kan deze verder de wereld in brengen. Maar vaak gaat dit niet helemaal goed. Ouders staan zelf niet of onvoldoende in contact met hun eigen emotionele veiligheid en kunnen het dus ook niet doorgeven.

Het gevolg is dat er een heleboel kinderen zijn die in een ogenschijnlijk veilige omgeving opgroeien want er is geen oorlog en genoeg te eten, en toch voelen ze zich voortdurend onveilig. Deze kinderen worden dappere volwassenen die zich zo goed en zo kwaad als het gaat door het leven heen bewegen. Dat is een flinke klus zonder bedding, fundament, grond onder je voeten.

Voor hen is deze workshop.

Emotionele veiligheid zit in je lijf en heeft daar altijd al gezeten. Het kan niet stuk of kwijtraken en je hebt het zeker ook al vaker dan eens gevoeld. Je dit gevoel toe eigenen als de plek van waaruit je leeft in plaats van een fijn gevoel dat zo nu en dan eens voorbij komt maakt leven moeiteloos.

Wat gaan we doen?

We volgen de natuurlijke weg.

Veiligheid ontvangen

Als het gaat over voelen, vindt ons hoofd daar meestal nogal wat van. Om het wat gerust te stellen geven we het iets te doen. We beginnen met ‘de theorie van het voelen’ die ontstond vanuit mijn eigen ervaringen in het leren leven met emoties en het werken met cliënten voor wie dit ook noodzaak is geworden. Daarnaast zal ik iets vertellen over de polyvagaal theorie die uitlegt hoe ons zenuwstel werkt en richting geeft in het verwerken van trauma en andere onafgemaakte emoties. Als je hoofd het kan snappen geeft het meestal wel de ruimte om te voelen.

Veiligheid vinden

Veiligheid is een gevoel en dat vindt je in je eigen lijf. Veel mensen denken dat dat ingewikkeld is, maar ik heb nog niemand ontmoet die het niet in een paar minuten kon voelen. Het contact maken met de staat van veiligheid geeft een bedding van waaruit je kunt leren leven. Stapje voor stapje natuurlijk.

Veiligheid bieden

Een gevoel van veiligheid is besmettelijk. Ieder mens verlangt ernaar. Als je zelf stevig verankerd bent in je eigen veiligheid, dan geef je het vanzelf door. Ben je onderweg, dan zijn er wat hulpmiddelen die je kunnen helpen om veilig te blijven voor jezelf en voor iemand anders. Er ontstaat synergie.

Wat levert deze workshop je op?

Aan het eind van deze dag

  • Weet je hoe emoties werken, waar je ze voor kunt gebruiken, waarom wegmaken niet zo’n goed idee is en hoe het komt dat we dat toch op grote schaal doen.
  • Weet je wat trauma en emoties met elkaar te maken hebben.
  • Weet je wat je zenuwstelsel te maken heeft met emotionele veiligheid.
  • Heb je emotionele veiligheid gevoeld.
  • Weet je de weg naar jouw gevoel van emotionele veiligheid te vinden, ook vanuit een onveilig gevoel.
  • Weet je hoe je zo door de dag heen op een veilige manier kunt leven met emoties.
  • Heb je ervaren hoe je jouw emotionele veiligheid kunt gebruiken om een veilige bedding te creëren voor iemand anders.
  • Weet je hoe je iemand anders op een fijne manier kunt begeleiden om contact te maken met het gevoel van emotionele veiligheid en heb je daarmee geoefend.
  • Heb je geoefend met het begeleiden van iemand bij het terugvinden van zijn of haar emotionele veiligheid vanuit een gevoel van onveiligheid.

Als ik het waar kon maken zou ik je gouden bergen beloven, maar dat kan ik niet.
Het vinden van emotionele veiligheid is een proces dat de tijd neemt die het kost. Je moet ergens beginnen en als je wilt kan dat hier.

Reacties van deelnemers

“Ik heb veel geleerd over emoties en hoe ik de reacties vanuit het getriggerde zenuwstelsel bij mezelf herken en wat ik kan inzetten om me weer veilig te voelen.”
“Ik heb emotionele veiligheid gevoeld. Eigenlijk voor het eerst.”
“Het heeft me handvatten en inzichten gegeven. Superfijn dat dit in 1 dag mogelijk is.”
“Prettig dat ik ervaren heb dat er goed gereageerd kan worden op emoties.”
“Het heeft mij veel inzicht gegeven. Heldere uitleg en mooi praktijkdeel (oefenen). Direct toepasbaar en daar houd ik van.”
“Duidelijke en toegespitste theorie met duidelijke plaatjes.”
“Ik ga met heel veel rust weer terug naar huis.”
“Fijne omgeving met een kleine groep mensen. Praktische tips en super om het al geoefend te hebben.”
“Ik hoopte een klein stapje te kunnen maken met het voelen en uiten van emoties en dat is gelukt.”

Praktische informatie

Voor wie

Deze workshop is geschikt voor iedereen die graag wil leren om fijn en veilig met emoties te leven en een emotioneel veilig klimaat in en om zich heen wil creëren. Dit kan gaan om contacten met naasten, maar ook met cliënten in een therapeutische setting.

Wanneer

Zaterdag 8 juni 2024
10.00-17.00 uur, inloop vanaf 9.30 uur

Waar

De Lichtplaats
Vlielandstraat 2
1506 ZK Zaandam

Kosten

€ 125,- inclusief koffie, thee en wat lekkers. Lunch neem je zelf mee.

Betaling

Na aanmelding en onze kennismaking* ontvang je van mij een tikkie. Als die betaald is, is je plek gereserveerd.

*Voorafgaand aan de workshop nodig ik je uit voor een telefonische kennismaking. Zo kunnen we samen kijken of deze workshop geschikt is voor jou op dit moment. Als ik je aanmelding heb ontvangen neem ik contact met je op om een afspraak te maken. 

Het vervolg

Dit is het eerste deel van wat een tweeluik lijkt te worden. Je kunt emotionele veiligheid gebruiken om onafgemaakte emoties, zoals trauma alsnog te verwerken. Ik werk hier zelf mee en gebruik deze methodiek ook bij mijn cliënten. Je kunt het je voorstellen als achterstallig onderhoud of grote schoonmaak. Misschien herken je het fijne gevoel daarvan. Deze tweede workshop-in-de-maak is een verdieping en alleen te volgen als je de eerste ook hebt gevolgd. Dat maakt het eerste deel niet tot een half verhaal. Het is een keuze om alleen kennis te maken met de basis en de verdieping te laten voor wat het is.

Meld je aan voor de workshop door het onderstaande formulier in te vullen.

Aanmelden