Leren verwerken
Dat je lijf een zelfherstellend vermogen heeft weet je allang. Hoe kunnen anders al die
wondjes en sneetjes die je in de loop van je leven opdeed dichtgegroeid zijn? Maar wist je ook dat jouw lijf datzelfde kan als het gaat om emotionele verwondingen?
Ons zenuwstelsel biedt een bijzonder mooi mechanisme waarmee het kan voorkomen dat er trauma ontstaat. Je ziet dit bij dieren in de meest zuivere vorm. Als er gevaar is wordt er eerst gevlucht of gevochten. Wordt het gevaar daarmee niet afgewend, dan bevriest een dier. Zodra blijkt dat het de traumatische gebeurtenis overleeft heeft, dan komt het lijf langzaam weer in beweging en schudt de ervaring van zich af. Er ontstaat geen trauma.
Bij ons werkt dat net zo, alleen zitten wij dit proces steeds in de weg.
Ieder mens wordt geboren met een zenuwstelsel dat in staat is tot directe verwerking van ervaringen, dus ook van emoties. Het heeft daarvoor echter wel een goed voorbeeld nodig en daar ontbreekt het nogal eens aan. In voorgaande generaties is een tegengestelde beweging populair geworden. Hoe meer je je emoties onder controle wist te houden, hoe beter. Wat niet bekend was, is dat emoties die weggemaakt worden niet verdwijnen. Ze gaan niet alleen vastzitten in je eigen lijf, maar je geeft ze ook door. Bijvoorbeeld aan volgende generaties.
En dat merken we nu. We zitten nogal vol.
Wat gaan we doen?
Over emoties valt veel te zeggen, maar uiteindelijk moeten ze gewoon gevoeld worden. Het grootste deel van deze dag staat daarom in het teken van oefenen met voelen en dus het leren verwerken van emoties.
Herkennen
Hoe het zelfherstellend vermogen precies werkt ontdek je natuurlijk zelf, maar er vallen ook wel wat algemene dingen over te vertellen die je mogelijk zullen gaan helpen bij het openen voor emoties. Je hoofd bemoeit zich graag met alles en geeft vaak gemakkelijker ruimte om te voelen als het wat inzicht krijgt in het proces.
Vertrouwen
Er wordt geen baby geboren zonder vertrouwen in zijn of haar eigen lijf. Je hebt het van nature, maar bent het contact ermee kwijtgeraakt. Vertrouwen herstellen gaat in kleine stapjes en vraagt om herhaling. Vanuit het gevoel van emotionele veiligheid maak je contact met emoties die je moeilijk vindt en blijft er zacht en liefdevol bij totdat de emotie verwerkt is. Anders dan in de eerste workshop werk je in dit deel alleen. Je kunt natuurlijk wel om begeleiding vragen als dat fijn is.
Toepassen
Het zelfherstellend vermogen gebruiken betekent eigenlijk uit de weg stappen als je erg geraakt bent en je lijf zijn of haar werk laten doen. Dat valt natuurlijk niet af te dwingen binnen de setting van een workshop, maar we kunnen wel oefenen met hoe het voelt om flink getriggerd te raken. Je kunt triggers opzoeken in de vorm van een herbeleving van een pijnlijke situatie en je daardoor laten raken. Op die manier krijg je toegang tot de emotie die vast is gaan zitten in je lijf en kan je deze alsnog verwerken. Je werkt in dit deel samen.
Wat levert deze workshop je op?
Aan het eind van deze dag
- Weet je hoe het zelfherstellend vermogen van je lijf zijn werk doet.
- Weet je hoe je het zelfherstellend vermogen zijn werk kunt laten doen.
- Weet je hoe je in contact kunt komen met onafgemaakte emoties, zoals trauma.
- Heb je geoefend met het toelaten van triggers in plaats van ervan weg te gaan.
- Heb je geoefend met het alsnog afmaken van opgeslagen emoties, zoals trauma.
- Heb je ervaren hoe het is om je emotionele veiligheid te gebruiken in contact met iemand die getriggerd is.
- Ben je in staat om je eigen emotionele huishouding op orde te brengen en te houden.
Om het veilig te houden binnen de groep beginnen we met lichte triggers. Als blijkt dat het meebewegen je gemakkelijk afgaat kan je ook werken met pijnlijkere triggers. Ieder werkt op zijn of haar eigen niveau. Veiligheid blijft echter steeds voorop staan en dus werken we op deze dag niet met complex trauma.
Reacties van deelnemers
“Heel bijzonder om in zo een korte tijd een onderliggend gevoel boven tafel te krijgen en her te beleven, waardoor het weer kan stromen….”
“Het is heerlijk om te merken dat wat jij uitlegt, in de praktijk echt zo werkt.”
“Het zelfherstellend vermogen van het zenuwstelsel en je lijf is zo simpel als jij het uitlegt. En het werkt! De veilige bedding in jouw workshop is zo bijzonder waardoor het echt mogelijk is om te oefenen, te delen en vooral te ervaren.”
Praktische informatie
Voor wie
Deze workshop is geschikt voor iedereen die graag wil leren om emoties die vast zijn gaan zitten in je lijf alsnog te verwerken. Daarmee leer je direct hoe je kunt voorkomen dat je ze opnieuw vast gaat zetten.
Deelname
Je kunt deelnemen als je deel één van deze tweeluik gevolgd hebt. Voor meer informatie zie de link naar de workshop emotionele veiligheid.
De groep
Er zijn twee varianten van deze workshop. Op zaterdag werken we in een groep van maximaal 8 personen. Op dinsdag in een groep van maximaal 4 personen.
Wanneer
- Dinsdag 18 maart 2025
10.00-16.30 uur, inloop vanaf 9.30 uur
Waar
Nicolaes Maesstraat 2, ruimte 222b
1506 LB Zaandam
Mijn praktijk is gemakkelijk bereikbaar met het OV, en voor de deur of in het wijkje in de buurt vind je altijd wel een plek om gratis te parkeren.
Kosten
€ 150,- inclusief koffie, thee en wat lekkers. Lunch neem je zelf mee.
Betaling
Na je aanmelding ontvang je van mij een tikkie. Als die betaald is, is je plek gereserveerd.
Kleine lettertjes
Als je je aanmeldt voor deze workshop ga ik er vanuit dat je de kleine lettertjes onderaan deze pagina gelezen hebt.
Meld je aan voor de workshop door het onderstaande formulier in te vullen.
Tip: check je spam. Mijn mails willen daar nog weleens in verdwijnen.