Triggers

Als je weet wat je ermee kan doen is elke trigger een groot cadeau. Een trigger wijst je de weg naar wat er nog aan oude, onafgemaakte emoties opgeslagen ligt in jou. Het alsnog verwerken van die emoties is de weg naar vrijheid.

Toch zijn triggers niet zo populair.

De meeste mensen hebben helemaal geen zin om getriggerd te raken en gaan er als het even kan met een grote boog omheen. Dat is jammer, want elke keer dat je een trigger uit de weg gaat, komt er nog wat meer onafgemaakte emotie bij in je lijf.

Dat werkt zo.

Emoties bewegen zich in golven. Ze komen op, kennen een hoogtepunt en nemen dan weer af. Een emotiegolf duurt ongeveer 1,5 minuut en als je hem laat golven, dan trekt hij door je heen en stroomt daarna weer verder. Het doet even pijn, maar dan heb je ook wat. De emotie is verwerkt.

Vaak gaat het anders.

We willen of kunnen een vervelende emotie niet voelen en kappen deze af. Dat voelt wel even fijn natuurlijk, want er stopt iets vervelends in het hier en nu, maar je lost het niet op. Je stelt het uit.

Weggemaakte emoties zijn niet weg.

Je kunt je voorstellen dat je steeds voller raakt als je regelmatig vervelende emoties wegstopt. Meestal merk je hier niet zoveel van, totdat er iets gebeurt dat dezelfde emotie veroorzaakt als die er in jou opgeslagen ligt. Je voelt niet alleen je reactie in het hier en nu, maar ook wat er nog opgeslagen lag.

Je reageert veel te heftig op iets kleins.

Dit app gesprek is daar een mooi voorbeeld van. Hoewel ze zeker weet dat ze het boek allang heeft teruggegeven, veroorzaakt mijn vraag toch een gevoel van stress. Het raakt in haar eerdere ervaringen die een rotgevoel hebben opgeleverd. Nu die reactie opnieuw opgewekt is, raakt het op dit thema nog weer nog wat voller in haar lijf.

Is dat nou zo’n groot probleem? Moet daar nou een heel stuk over geschreven worden?

Nee, dat ene moment tijdens ons appgesprek is natuurlijk geen probleem. Ze heeft het overleeft. Maar het principe van emoties niet goed verwerken ligt wel aan de basis van heel veel serieuze problemen zoals depressie, verslavingen, stemmingswisselingen, eetstoornissen, adhd en andere dingen waar je liever niet mee te maken krijgt.

“Even doorbijten, kom op, stel je niet zo aan, maak het niet zo groot” werkt niet meer. Het maakt meer kapot dan ons lief is.