Spijsvertering

Je hebt in de natuur van die patronen die je op verschillende plekken terug ziet komen. Vissen met giraffenvlekken of bloemen die lijken op onze geslachtsdelen, bijvoorbeeld. Fascinerend, vind ik dat. Het geeft een wonderlijk gevoel van samenhang. Alsof er iets klopt. Vraag me niet wat, maar het voelt fijn.

Zo vond ik laatst nog zo’n mooie.

Ik overhoorde één van mijn kinderen voor een biologietoets. Hij leerde over de ingenieuze werking van onze spijsvertering. Dat wat er binnenkomt wordt geanalyseerd. Wat niet bruikbaar is voor ons lijf wordt uitgescheiden, wat nodig is om goed te kunnen functioneren wordt direct gebruikt en dat wat teveel is maar wel bruikbaar, wordt opgeslagen voor later.

Dit systeem werkt uit zichzelf helemaal perfect.

“Werkt het niet ook zo met emoties en trauma?” vroeg ik me af en legde een puzzeltje. Wat voedsel is voor onze spijsvertering, zijn ervaringen voor ons emotionele systeem. Misschien is het wel zo dat er net als bij onze spijsvertering een wijsheid zit in hoe de verwerking daarvan plaatsvindt.

Hoe zou dat eruit zien?

Ervaringen die binnenkomen worden geanalyseerd. Sommige kunnen we niet gebruiken en verlaten ons lijf direct. Dat gaat zo snel, je merkt het niet eens op. Andere maken een grote indruk en hebben direct aandacht nodig. Als je dat geeft helpt je dat om je te ontwikkelen tot een emotioneel gezond mens. En dan heb je ook nog ervaringen die wel vruchtbaar zijn, maar niet in dit moment. Ze worden opgeslagen totdat je eraan toe bent en dienen zich dan vanzelf aan.

Misschien is het een verzinsel. Misschien is het waar.

Dat ons lijf op fysiek gebied een enorme wijsheid bezit wisten we al, maar hoe belangrijk de rol van ons lichaam is in het verwerken van emoties en trauma is vrij nieuwe informatie. Misschien heeft het tijd nodig voordat we de wijsheid van ons eigen lijf ook daarin gaan vertrouwen en huilen we ooit net zo gemakkelijk als dat we nu naar de wc gaan.

Ik verheug me alvast op dat moment.

Op 13 april geef ik een workshop waarin je kunt leren hoe je moeilijke emoties op een fijne manier kunt voelen. Er zijn nog 2 plekjes vrij.
www.samenmetdaphne.nl/workshop