Trauma en het zenuwstelsel

Hoor jij ook steeds vaker iemand iets zeggen over het zenuwstel?

“Breng je zenuwstelsel tot rust met deze matras.” “Leer in deze online cursus hoe je je zenuwstel reguleert.” Van het ene op het andere moment blijk je iets te moeten met je zenuwstelsel, terwijl je nauwelijks wist dat je hem had.

Misschien haak jij, net als ik, wel snel af bij modetermen. Meestal leveren dit soort dingen vooral de bedenkers ervan veel op en heb jij er uiteindelijk niets aan. In dit geval is dat misschien toch een beetje anders. Het zou weleens heel erg handig voor je kunnen zijn om meer te leren over je eigen zenuwstelsel en dan vooral in relatie tot trauma en emoties.

Het zenuwstelsel is een ingewikkeld netwerk van cellen dat alle delen van je lichaam met elkaar verbindt en waarschijnlijk weet je er al veel meer van dan je denkt. Je kent vast de termen vechten, vluchten en bevriezen. Dat doet je zenuwstelsel.

Nog niet zo heel lang is bekend hoe belangrijk deze mechanismen zijn bij het ontstaan van trauma en de verwerking ervan. Alle eer daarvoor gaat naar Stephen Porges en Deb Dana. Hun werk is van onschatbare waarde en inspireert ontzettend veel mensen. Er is een ware explosie van inzichten gaande op dit gebied.

Wat maakt hun werk zo baanbrekend?

De combinatie van het wetenschappelijk onderzoek dat Stephen Porges deed en de vertaling daarvan naar de praktijk door Deb Dana geven ons een handleiding voor het leven. Het is echt onvoorstelbaar hoeveel eenvoudiger leven kan worden als je begrijpt hoe jouw zenuwstelsel functioneert. Het is alsof je al jaren in een auto rijdt waarvan je de gaspedaal kunt vinden, maar geen idee heb wat je met de versnellingen kunt doen. En dan ineens komt er een rij instructeur naast je zitten en legt je even uit hoe het werkt.

Er is over dit onderwerp ontzettend veel te lezen, te beluisteren en te bekijken en ik kan je van harte aanbevelen om dat te doen als je zin hebt in minder gedoe in je leven.