Stemming
Als je stemming snel en onvoorspelbaar om kan slaan maakt dat het leven flink uitdagend. Je weet nooit precies hoe de dag gaat verlopen omdat je zomaar ineens diep geraakt kan worden door iets wat je totaal niet aan zag komen. Hoe je leeft met stemmingswisselingen hangt af van hoe je je ertoe verhoudt. Wil je ze niet, dan ben je veel aan het strijden. Vooral met jezelf. Wil je ze wel, omdat ze nu eenmaal bij je horen dan kun je leren hoe je kunt meebewegen.
Veelgestelde vragen over stemmingswisselingen
Wat zijn stemmingswisselingen?
Stemmingen zijn nooit stabiel. Bij niemand. Het verschilt echter van mens tot mens sterk hoe groot de wisselingen zijn. Je kunt het vergelijken met het weer. Bij de meeste mensen verlopen stemmingen als een dag waarbij wolken en zon elkaar rustig afwisselen. Af en toe schuift er een wolkje voor de zon, soms met een spatje regen. En dan is het weer een tijdje helemaal helder. Voor mensen met stemmingswisselingen is dat anders. Je kent vast wel van die felle herfstige buien waarbij windstoten, heftige regenbuien en opklaringen elkaar soms in een snel tempo af kunnen wisselen. Zo verlopen dagen voor mensen met stemmingswisselingen. Natuurlijk niet elke dag, maar je hebt ertussen zitten…
Hoe is het om te leven met stemmingswisselingen?
Voor mensen met stemmingswisselingen voelt leven vaak als een tocht door een mijnenveld. Je weet nooit wanneer er een bom kan ontploffen en je wordt bang voor jezelf. Het is niet mogelijk om je anders voor te doen dan hoe je je voelt, hoe graag je dat ook zou willen. Als je blij bent straal je en als er een zware energie is voelt en ziet iedereen dat ook. Dat kan zorgen voor een gevoel van schaamte. Soms heb je het gevoel alsof je anderen lastig valt door alleen maar aanwezig te zijn. Ze maken zich zorgen over je of willen je helpen om je beter te voelen, terwijl dat eerder averechts werkt. Het kan ook spannend worden om je blij te voelen omdat je weet dat anderen het niet zullen begrijpen als dat over een half uur weer anders is. Sociale activiteiten ga je maar uit de weg en nieuwe ontmoetingen al helemaal. Je wil anderen niet opzadelen met zo’n moeilijk iemand als jij…
Hoe ontstaan stemmingswisselingen?
Bijna iedereen kent wel perioden waarin er veel gebeurt in je leven en je het gevoel hebt dat je in een achtbaan zit. Stemmingswisselingen zijn dus eigenlijk een hele normale reactie op dat er veel gebeurt in en om jou heen. Als daar duidelijk aanwijsbare redenen zijn zoals bijvoorbeeld een scheiding, het overlijden van iemand of verliefdheid dan begrijpt iedereen dat en is er niet zoveel aan de hand. Als de stemmingen blijven hangen, of de wisselingen zijn heel extreem dan is dat anders. Soms zijn daar aanwijsbare redenen voor zoals hormoonschommelingen of een bipolaire stoornis. Meestal speelt dat allemaal niet en blijk je gewoon een gevoelig mens te zijn dat erg open staat. Er zijn nogal wat prikkels om ons heen om te verwerken en mogelijk speelt trauma ook een rol. Als je lijf vol onverwerkte emoties zit, gaat dat op den duur om aandacht vragen.
Hebben stemmingswisselingen een functie?
Ja, ik denk het wel. Als je stemming snel wisselt reageert je lijf snel op wat er gebeurt. Kennelijk heeft het nogal wat te verwerken en lukt het niet goed om dat rustig te doen. Je wordt even helemaal door elkaar heen geschud en dat gebeurt vast niet voor niets. Er is niets mis met jou, maar het vertelt je wel dat het anders kan. Ik geloof dat stemmingswisselingen je aandacht vragen. Misschien voor onverwerkt trauma of voor het feit dat je teveel van jezelf vraagt en je systeem je niet goed meer bij kan benen. Het dwingt je even stil te staan. Door goed te voelen wat er gebeurt kan je lijf je weer bereiken en laten weten wat je te doen staat. Het is dan vervolgens aan jou om daar naar te luisteren. Doe je dat niet, dan zullen de stemmingen intenser worden en andere uitwegen zoeken.
Wat is de relatie tussen stemmingswisselingen en trauma?
Als er veel trauma ligt opgeslagen in je lijf en er gebeurt iets wat je raakt, wordt het effect heftiger. De reactie die er ontstaat neemt toe in kracht omdat het niet alleen een reactie is op dat wat er in het moment gebeurt, maar ook oude energie laat voelen. Iemand die van nature erg gevoelig is en ook veel trauma heeft zal veel en intens geraakt worden. Dat voelt misschien wel hetzelfde als hoe stemmingswisselingen voelen. Hoe het zit ontdek je door met trauma te gaan werken. Mogelijk nemen de wisselingen dan vanzelf af.
Kan je fijn leven met stemmingswisselingen?
Ja. Ik doe het en dus kan jij het ook. Het is wel een intens leven, is mijn ervaring. Intens in alle opzichten, dus ook intens fijn.
Of je prettig kunt leven met stemmingswisselingen heeft alles te maken met jouw bereidheid om mee te bewegen. Als je een stabiele gemoedstoestand wil hebben en je gaat verzetten tegen wie je echt bent maak je het jezelf moeilijker dan nodig is. Als je bereid bent om de wisselingen in jouw stemming te voelen omdat ze nu eenmaal bij je horen, kan je met nieuwsgierigheid gaan kijken naar wat er gebeurt en er een beetje mee leren spelen.
Hoe werk jij met stemmingswisselingen?
Graag vertel ik je de zin van emoties en de wisselingen daarin. Ze zijn er niet voor niets en je kunt leren om er je voordeel mee te doen.
Daarna leer ik je surfen. Het antwoord op stemmingswisselingen is meebewegen. Lijden ontstaat als je je gaat verzetten.Als je maar vaak genoeg hebt meebewogen met de pieken en dalen, worden ze steeds minder indrukwekkend. We zullen dus vooral veel gaan oefenen.
Omdat wisselende stemmingen ook indrukwekkend kunnen zijn voor je omgeving, nodig ik je van harte uit om iemand mee te nemen naar de sessie. Je kunt dan gaan onderzoeken wat een fijne manier is om samen om te gaan met de wisselingen in hoe jij je voelt.