Eten

Problemen met eten hebben altijd te maken met emoties. Als het je niet lukt om op een gezonde manier om te gaan met je emoties lijkt eten een oplossing te kunnen bieden. Of je nu teveel eet, helemaal niets meer, alleen nog maar extreem gezond of niets binnen kunt houden, het geeft een gevoel van controle over je emoties die maar moeilijk los te laten is. Natuurlijk is deze vorm van controle vals. Een gezond gevoel van controle ontstaat vanzelf als je gezond omgaat met je emoties. En dat kan je leren.

Veel gestelde vragen over eten

Wat hebben eten en emoties met elkaar te maken?

Alles.

Als je niet geleerd hebt om met emoties om te gaan en ze worden te overweldigend, kan eten de oplossing lijken. Eetbuien kunnen bijvoorbeeld een troostgevoel geven terwijl niet eten ervoor zorgt dat je op termijn helemaal niets meer voelt. Het is dus een copingstijl, maar wel eentje die grote consequenties voor je gezondheid kan hebben.

Als je leert om op een gezonde manier om te gaan met je emoties, maakt dat het gebruik van eten daarvoor overbodig. Verdriet kan je leren verdragen. Net als paniek. Of jaloezie. Je kan leren hoe je jezelf kunt troosten of hoe je om troost bij anderen kunt vragen. Het klinkt eenvoudig en dat is het in essentie ook. Daarom is het zo belangrijk om snel in te grijpen als je merkt dat dit speelt. Hoe langer je wacht, hoe meer je gaat geloven dat je niet meer kunt leven zonder het patroon dat je hebt ontwikkeld rondom eten.

Is het ook mogelijk om samen te werken ter overbrugging van een wachttijd?

Heel vaak zijn er lange wachtlijsten voordat je aan de beurt bent bij een instelling of therapeut waar je kunt gaan werken aan je probleem met eten. De wachttijd levert vaak veel stress en soms ook verergering van de problematiek op. In de tijd dat jij wacht op je beurt kunnen we alvast gaan werken aan het leren omgaan met emoties en onderzoeken wat eten daarbij voor jou doet. Misschien verzacht het vast beginnen de tijd dat je zit te wachten een beetje. In ieder geval is het een mooie voorbereiding op dat wat gaat komen op een andere plek.

Met welke eetproblematiek werk jij?

Ik werk met alle soorten eetproblematiek, mits het niet te ernstig is. Eetproblematiek heb je in vele soorten en maten. Het varieert van de neiging om met (niet) eten te reageren op iets wat je moeilijk vindt om mee om te gaan, tot aan diep ingesleten patronen die ernstige gevolgen hebben voor je gezondheid.  Als je wilt kunnen we samen onderzoeken wat er mogelijk is in onze samenwerking. Je kunt erop vertrouwen dat ik je doorverwijs als blijkt dat dat nodig is. Door mijn ervaring bij Human Concern weet ik goed en snel in te schatten wanneer ik met je kan werken en ook wanneer er intensievere hulp nodig.  

Soms kunnen sessies bij mij een mooie aanvulling zijn op het werk wat je elders aan het doen bent. In dat geval vind ik het fijn om contact te hebben met de hulpverlener(s) waar je al mee aan het werk bent zodat we samen kunnen zorgen dat we je bieden wat je nodig hebt om te herstellen.

Hoe werk jij met eetproblematiek?

Onze samenwerking zal altijd starten met een onderzoek naar de vraag waarom jij eten bent gaan gebruiken. Meestal hebben we dat vrij snel boven tafel blijkt dat een hele logische keuze te zijn geweest. We kunnen dan starten met het vinden van gezonde manieren om te reageren op wat je moeilijk vindt in jouw leven. 

Het om leren gaan met emoties is meestal een belangrijk onderdeel van onze samenwerking en als we trauma tegenkomen kunnen we daar natuurlijk ook mee werken. 

Soms kan het fijn zijn om daarnaast nog contact te hebben met een dietiste die je kan ondersteunen bij voedingsgerelateerde vraagstukken.