“Trauma is een emotionele verwonding” hoorde ik Gabor Maté zeggen in een interview. Wow…wat een man is dat! Als je van zachtheid houdt en iets wil leren over trauma, zou ik hem even opzoeken als ik jou was.
Zijn woorden inspireerden me.
Hoe werkt het zelf herstellend vermogen bij trauma eigenlijk? Wat doet ‘dat’ wat een snee in je vinger vanzelf weer dicht laat groeien, bij emotionele wonden?
De mijmerstand in mij ging aan.
Gedurende ons leven doen wij grote en kleine verwondingen op, zowel fysiek als emotioneel. Iedereen heeft zich weleens gesneden en iedereen heeft zich weleens gekwetst gevoeld.
Een wond activeert ons zelf herstellend vermogen.
Zolang de verwonding fysiek is, snappen we hoe het werkt. We doen er alles aan om ons lijf de ruimte te geven om het zelf herstellend vermogen zijn werk te laten doen. We plakken pleisters om open wonden te beschermen en we spalken gebroken ledematen om ervoor te zorgen dat ze op de juiste manier weer vastgroeien.
Van emotionele wonden snappen we nog vrij weinig.
Een emotionele wond ontstaat als een emotie niet afgemaakt wordt. Dus bijvoorbeeld, je wordt boos omdat iemand iets naars tegen je zegt, maar je durft die boosheid niet te laten zien. Je slikt het weg.
Pleister erop. Klaar.
Wat goed werkt bij fysieke wonden werkt juist niet bij emotionele verwondingen. Zodra een emotie ontstaan is heeft het even jouw aandacht nodig, Geef je dat niet, dan wordt het een emotionele wond.
Je ziet ze niet, maar ze zijn er wel.
Het goed verzorgen van deze wonden betekent het zelf herstellend vermogen de ruimte geven om de opgeslagen emoties af te maken. Voelen dus.
Maar wij plakken liever pleisters.
Een pleister plakken op emotionele wonden is als het steeds maar weer openkrabben van een korstje op een fysieke wond.
Je werkt het natuurlijke herstelproces tegen.
Er is een vervolg van de workshop emotionele veiligheid in de maak die gaat over het leren gebruiken van het zelf herstellend vermogen bij emotionele wonden. De eerste staat gepland op 14 september. Meer informatie volgt. Je kunt je er nog niet voor inschrijven, maar wel alvast aangeven dat je geïnteresseerd bent.