Ruimte

Zo.

En nu ga ik deze vrouwen eens even alle ruimte geven.

Dit zijn mijn oma’s. De twee vrouwen die mij het rijke en soms heftige voelen hebben doorgegeven, maar er zelf aan ten onder zijn gegaan. De één vluchtte in gekte, de ander in de dood.

Ik haal ze even terug.

Als je veel voelt is leven intens. Uitvinden hoe je dat doet in een wereld waarin gevoel niet zo welkom is, is een eenzaam avontuur. Het maakt me verdrietig als ik me voorstel hoeveel eenzamer zij nog moeten zijn geweest dan dat ik me vaak voelde. In mijn tijd begonnen mensen steeds meer te delen over wat ze allemaal voelen van binnen. Dat stelde gerust. Mijn oma’s kwamen niemand tegen die hen vertelde dat het intense voelen hoort bij hun mens-zijn.

De angst dat ik gek aan het worden ben en er niet meer kan zijn voor mijn eigen kinderen was voor hen realiteit. Zij wisten het zeker.

Het heeft me strijdbaar gemaakt. Natuurlijk ben ik ook verleid om te kiezen voor de rol van degene waar iets mee mis is. Er waren veel zorgen over de genetische aanleg die ik heb meegekregen en ik ben jarenlang opgeslokt geweest door medicatie en therapie. Gelukkig was dat allemaal uiteindelijk nèt niet genoeg om mijn temperament eronder te krijgen. Ik vond de moed om mijn gevoelsleven te normaliseren en in de wereld te zetten.

Dat was nooit gelukt zonder deze twee vrouwen.

Het leven van mijn oma’s was nog niet klaar toen zij stierven. Ik ben gaan begrijpen dat iets van hen in mij doorleeft en wacht op bevrijding. Het verloop van hun levens heeft mij de urgentie laten voelen om alles wat er zich afspeelt in mijzelf en in anderen serieus te nemen.

Ja. Ik dwing de ruimte om te voelen af. Meestal op een zachte manier en soms krachtiger. Het is nodig.

Teveel mensen staan op het punt om mijn oma’s achterna te gaan. Teveel mensen geloven dat er iets mis met ze is en voor teveel mensen zijn naasten met een rijk gevoelsleven bedreigend. Dat dat niet goed gaat merk je aan de hoeveelheid mensen in psychische nood.

Ik voel me nu niet meer alleen. Er zijn ondertussen heel veel mensen die ruimte durven geven aan hun eigen gevoel en aan dat van anderen. Zoek ze op als jij die ruimte ook nodig hebt.

Er wordt op je gewacht.