Moeiteloosheid duurt het langst

En dat heb ik geweten. Na ruim 2 jaar is mijn website eindelijk live! Was het een moeizaam proces? Nee, verre van dat. Het ging steeds vanzelf, of het ging niet. Vooral dat laatste kostte erg veel tijd.  

In 2014 hoorde ik voor het eerst de term ‘moeiteloos leven’ en hoewel het direct een verlangen in mij wakker maakte, duurde het nog tot 2018 voordat ik erin kon stappen.

Bij hoge uitzondering in die tijd, zocht ik voor een paar dagen de stilte op. Ergens tijdens die dagen was er een moment dat ik mijn hart open voelde gaan. Het was een heel klein, gemakkelijk te missen gevoel, maar ik herkende het direct. Ik had weinig te verliezen op dat moment en besloot met mijn hoofd om dit gevoel te gaan volgen. Dat bleek een gouden greep; het was de toegang tot een moeiteloos leven.

In tegenstelling tot wat veel mensen denken, is moeiteloos leven niet gemakkelijk. Vaak verre van dat juist. Mijn leven is dan wel een sprookje, maar vergeet niet wat voor afgrijselijke dingen er altijd voorkomen in sprookjes. De engste draken, de giftigste appels en de gemeenste heksen. Je kunt pas moeiteloos leven als je die erbij neemt. En dat deed ik.

Je overgeven aan de stroom van het leven in plaats van de stroom proberen te beïnvloeden past niet zo bij de manier waarop wij gewend zijn te leven. Wij willen juist graag hard werken om dingen te bereiken waarvan we weten dat ze bij ons passen. Vanuit dat perspectief is het moeilijk om je voor te stellen dat je het leven ook kan laten gebeuren en niet de regie hoeft te pakken. Dat lijkt te mooi om waar te zijn en je kunt pas voelen dat dat echt niet zo is als je erin gestapt bent.

Deze stap, die recht ingaat tegen alles wat je geleerd hebt, vraagt ontzettend veel moed en de meeste mensen nemen hem pas als ze geen kant meer uitkunnen. Vandaar dat ik altijd zo blij ben als iemand vastloopt in het leven en in een flinke crisis terecht is gekomen. Eindelijk! Je mag los gaan laten. Je bent bijna thuis.

Dank je wel Charlot Schans voor de foto’s, Doah de Leeuwerk voor het meedenken over de vormgeving en Hanneke de Graaf voor het steeds maar weer moeiteloos meebewegen bij het ontwikkelen van deze website.