emotionele veligheid

De workshop

Dat je lijf een zelfherstellend vermogen heeft weet je allang. Hoe kunnen anders al die
wondjes en sneetjes die je in de loop van je leven opdeed dichtgegroeid zijn? Maar wist je ook dat jouw lijf datzelfde kan als het gaat om emotionele verwondingen?

Ons zenuwstelsel biedt een bijzonder mooi mechanisme waarmee het kan voorkomen dat er trauma ontstaat. Je ziet dit bij dieren in de meest zuivere vorm. Als er gevaar is wordt er eerst gevlucht of gevochten. Wordt het gevaar daarmee niet afgewend, dan bevriest het lijf van een dier. Zodra blijkt dat het de traumatische gebeurtenis overleeft heeft, dan komt het lijf langzaam weer in beweging en schudt de ervaring van zich af. Er ontstaat geen trauma.

Bij ons werkt dat net zo, alleen zitten wij dit proces steeds in de weg.

Ieder mens wordt geboren met een zenuwstelsel dat in staat is tot directe verwerking van ervaringen, dus ook van emoties. Het heeft daarvoor echter wel een goed voorbeeld nodig en daar ontbreekt het nogal eens aan. In voorgaande generaties is een tegengestelde beweging populair geworden. Hoe meer je je emoties onder controle wist te houden, hoe beter. Wat niet bekend was, is dat emoties die weggemaakt worden niet verdwijnen. Ze gaan niet alleen vastzitten in je eigen lijf, maar je geeft ze ook door. Bijvoorbeeld aan volgende generaties.

En dat merken we nu. We zitten nogal vol.

Wat gaan we doen?

Over emoties valt veel te zeggen, maar uiteindelijk moeten ze gewoon gevoeld worden. Het grootste deel van de dag staat daarom in het teken van oefenen met voelen en dus het leren verwerken van emoties.

Herkennen

Hoe het zelfherstellend vermogen precies werkt ontdek je natuurlijk zelf, maar er vallen ook wel wat algemene dingen over te vertellen die je mogelijk zullen gaan helpen bij het openen voor emoties. Je hoofd bemoeit zich graag met alles en geeft vaak gemakkelijker ruimte om te voelen als het wat inzicht krijgt in het proces. Ik geef het dat graag.

Vertrouwen

Er wordt geen baby geboren zonder vertrouwen in zijn of haar eigen lijf. Je hebt het van nature, maar bent het contact ermee kwijtgeraakt. Vertrouwen herstellen gaat in kleine stapjes en vraagt om herhaling. Vanuit het gevoel van emotionele veiligheid maak je contact met emoties die je moeilijk vindt, blijft er zacht en liefdevol bij, totdat de emotie verwerkt is. Anders dan in de eerste workshop werk je in dit deel alleen. Je kunt natuurlijk wel om begeleiding vragen als dat fijn is.

Toepassen

Het zelfherstellend vermogen gebruiken betekent eigenlijk uit de weg stappen als je erg geraakt bent en je lijf zijn of haar werk laten doen. Dat valt natuurlijk niet af te dwingen binnen de setting van een workshop, maar we kunnen wel oefenen met hoe het voelt om flink getriggerd te raken. Je kunt triggers opzoeken in de vorm van een herbeleving van een pijnlijke situatie en je daardoor laten raken. Op die manier krijg je toegang tot de emotie die vast is gaan zitten in je lijf en kan je deze alsnog verwerken. Je werkt in dit deel samen.

Wat levert deze workshop je op?

Aan het eind van deze dag

  • Weet je hoe emoties werken, waar je ze voor kunt gebruiken, waarom wegmaken niet zo’n goed idee is en hoe het komt dat we dat toch op grote schaal doen.
  • Weet je wat trauma en emoties met elkaar te maken hebben.
  • Weet je wat je zenuwstelsel te maken heeft met emotionele veiligheid.
  • Heb je emotionele veiligheid gevoeld.
  • Weet je de weg naar jouw gevoel van emotionele veiligheid te vinden, ook vanuit een onveilig gevoel.
  • Weet je hoe je zo door de dag heen op een veilige manier kunt leven met emoties.
  • Heb je ervaren hoe je jouw emotionele veiligheid kunt gebruiken om een veilige bedding te creëren voor iemand anders.
  • Weet je hoe je iemand anders op een fijne manier kunt begeleiden om contact te maken met het gevoel van emotionele veiligheid en heb je daarmee geoefend.
  • Heb je geoefend met het begeleiden van iemand bij het terugvinden van zijn of haar emotionele veiligheid vanuit een gevoel van onveiligheid.

Om het veilig te houden binnen de groep beginnen we met lichte triggers. Als blijkt dat het meebewegen je gemakkelijk afgaat kan je ook werken met pijnlijkere triggers. Ieder werkt op zijn of haar eigen niveau. Veiligheid blijft echter steeds voorop staan en dus werken we deze dag niet met complex trauma.

Praktische informatie

Voor wie

Deze workshop is geschikt voor iedereen die graag wil leren om emoties die vast zijn gaan zitten in je lijf alsnog te verwerken. Daarmee leer je direct hoe je kunt voorkomen dat je ze opnieuw vast gaat zetten.

Deelname

Je kunt deelnemen als je deel 1 van deze tweeluik gevolgd hebt. Voor meer informatie zie www.samenmetdaphne/workshop.

Wanneer

Zaterdag 14 september 2024, 10.00-17.00 uur, inloop vanaf 9.30 uur

Waar

De Lichtplaats
Vlielandstraat 2
1506 ZK Zaandam

Kosten

€ 125,- inclusief koffie, thee en wat lekkers. Lunch neem je zelf mee.

Betaling

Na je aanmelding ontvang je van mij een tikkie. Als die betaald is, is je plek gereserveerd.

Meld je aan voor de workshop door het onderstaande formulier in te vullen.

Je kunt dit formulier ook gebruiken om aan te geven dat je geïnteresseerd bent in de verdiepingsworkshop.

Aanmelden