De weg terug

Hoewel de intensiteit van mens tot mens verschilt kent iedereen een breed scala aan emoties. Van supergelukkig tot diep bedroefd en alles wat daar tussenin zit. Al die emoties zijn belangrijk voor je omdat ze je de weg wijzen. Ze geven je feedback over hoe het met je gaat.

Maar wij willen graag alleen de fijne.

Bij elke stap die je zet, geeft je lijf je aan wat het effect ervan is op jou. Is het een passende stap? Dan voel je je fijn, past hij niet dan voel je je niet fijn. Het is in essentie erg eenvoudig, dat leven. Je lijf geeft vanzelf aan waar het meer van wil of juist minder.

Wat maakt het dan toch zo ingewikkeld?

Wij leren het luisteren af omdat we het anders willen. We voelen wel dat een bepaalde keuze niet bij ons past, maar dat gevoel komt vaak even niet zo goed uit. We willen bijvoorbeeld carrière maken en daarvoor moet je nu eenmaal offers brengen, denken we. Of we voelen ons niet helemaal thuis in een relatie, maar willen wel een veilig nest. Om het kloppend te maken voor onszelf, verzinnen we van alles.

Elk huisje heeft zijn kruisje, bijvoorbeeld.

Onze opvoeding heeft wat betreft emoties 2 mogelijke uitkomsten: je neemt ze serieus en gebruikt ze als leidraad, of je leert ze wantrouwen. Vrijwel iedereen leert het laatste en dat geeft gedoe in je leven. Het kost nogal wat inspanning om nare emoties eronder te houden en fijne emoties die er niet echt zijn, toch te creëren. Sommige mensen kunnen het enorm goed faken, al dat geluk. Anderen doen het met verslavingen.

Hoe je het doet maakt niet uit, het wordt er flink ingewikkeld van.

De eenvoud van het leven kan je gelukkig wel weer terugvinden en dat is gemakkelijker dan je denkt. Uit contact met je eigen feedbacksysteem raak je natuurlijk de weg kwijt en dat is beangstigend. Maar net zoals je de weg kwijtraakte, vind je hem ook weer terug.

Stapje voor stapje.

Er is een workshop in de maak die gaat over hoe je op een gezonde en fijne manier kunt leven met emoties én hoe je die emotionele veiligheid kunt gebruiken in het contact met anderen. Is dat misschien wel iets voor jou, dan hoor ik het graag. Meer informatie is bijna beschikbaar.