Als we spreken over emotionele veiligheid refereren we meestal aan een liefdevolle omgeving waarin je je zo veilig voelt dat je helemaal jezelf kunt zijn. In de meest ideale situatie groeit een kind op in zo’n liefdevolle omgeving en ontwikkelt het op die manier voldoende vertrouwen in zichzelf, anderen en de wereld om zich heen.
Veel kinderen hebben emotionele veiligheid gemist of er onvoldoende van gekregen.
Het effect ervan is een volwassen leven met een hoop gewankel. Je leeft, maar het kost zoveel moeite. Het gaat soms tijden goed en dan ineens wordt de grond weer onder je voeten vandaan getrokken. Het is alsof er een bedding mist.
Dat is niet waar.
Het gevoel van emotionele veiligheid zit in jou. Het kan niet stukgaan of kwijtraken. Een emotioneel veilige omgeving werkt als een trigger. Het maakt het gevoel van vertrouwen voelbaar, maar het is en blijft van jou.
Hoewel het wel vaak zo voelt ben je niet verloren als je onvoldoende emotionele veiligheid om je heen hebt gehad. Het is mogelijk om er alsnog contact mee te maken en van daaruit te leren leven. Dat is natuurlijk een proces dat vraagt om aandacht en toewijding, net als leren fietsen.
Maar het kan echt.
Misschien heb je al weleens iets gehoord over de polyvagaal theorie? Word je al overspoeld met berichten over je zenuwstelsel? Het is niet voor niets dat er zoveel over gedeeld wordt op dit moment. Het wijst de weg naar emotionele veiligheid.
Op 13 april organiseer ik een workshop waarin ik je meer vertel over wat je zenuwstelsel te maken heeft met het gevoel van emotionele veiligheid. Je kunt gaan oefenen met het herkennen van het gevoel en het terugvinden ervan als je uit balans bent geraakt. Ook leer je om deze ruimte te openen voor anderen.
Zo creëer je een emotioneel veilige omgeving in en om jou heen.
Wil je meer informatie? Binnenkort vind je dat op mijn website. Wil je nu al meer weten? Dat kan. Ik stuur het je graag toe via de mail.