Trauma

Net als jij zie ik mensen dingen doen die ik niet begrijp.
Waarom doe jij vrouwen zo’n pijn? Hoe kan je je kinderen vergeten? Hoezo houd jij jezelf zo voor de gek?

Net als jij zie ik mijzelf dingen doen waar ik van schrik.
Soms word ik ineens heel erg hard. Of sta ik iemand toe om mij pijn te doen. Soms heb ik niet eens genoeg lef om mijn eigen kinderen op te voeden.

Vroeger vond ik er nogal wat van, maar sinds ik de impact van trauma beter ben gaan begrijpen is het oordelen mij wel vergaan. 

De afgelopen 5 jaar heb ik me ondergedompeld in mijn eigen trauma en dat van anderen en ben me gaan realiseren hoe groot de invloed hiervan is op ons dagelijks leven. Het zit werkelijk overal in vervlochten en als je iemand iets lelijks ziet doen is de kans groot dat trauma de regie heeft.

Ze zeggen weleens dat maar zo’n 20 procent van wat we doen bewust wordt aangedreven. De rest is onbewust en een groot deel daarvan is in handen van trauma. Gelukkig kan bewustzijn groeien en leren we steeds meer over hoe trauma werkt.

Is trauma dan verantwoordelijk voor alles en pleit dat iedereen vrij van verantwoordelijkheid voor lelijk gedrag?  Nee, natuurlijk niet. Zodra je weet hoe het werkt en je het bij jezelf herkend heb je wat mij betreft ook de verantwoordelijkheid om er iets mee te doen. Vandaar dat kennis over trauma zo belangrijk is. Het is soms letterlijk van levensbelang voor ons allemaal.