Op een gezonde manier leven met je emoties is een basisvaardigheid die erg wordt onderschat. Vooral door ons hoofd.
Voelen wat er gebeurt in jou, daarop durven reageren en weten hoe dat moet, maakt je leven een stuk simpeler. Bovendien helpt het enorm bij het verwerken en voorkomen van trauma. Trauma bestaat uit emoties die niet gevoeld konden worden. Verwerken doe je door dat alsnog te doen.
Het gebeurt weleens dat ik voorstel om direct te gaan werken met emoties, maar voor de meeste cliënten klinkt dat veel te eenvoudig. Meestal moeten we eerst nog wat andere dingen doen.
We gaan praten over wat er gebeurt is vroeger. We leggen puzzeltjes die vertellen waarom het logisch is dat dat pijnlijk was. We gaan snappen hoe deze ervaringen trauma zijn geworden. We denken na over welke methodiek gaat helpen om dat trauma te verwerken. We gaan daarmee werken en wachten het effect af. Dan ontdekken we hoeveel ruimte dat allemaal heeft opgeleverd om emoties te kunnen voelen. Tot slot concluderen we dat er nog één ding is blijven liggen: leren hoe je op een gezonde manier kunt omgaan met emoties in je dagelijkse leven. En daarmee sluiten we de behandeling dan af.
Ik doe het allemaal graag en met alle liefde.
Maar het hoeft misschien niet. We kunnen ook eerst even uitproberen hoe het is om te gaan voelen wat er te voelen is en hoe je dat op een voor jou fijne manier als gewoonte in je leven kan integreren. Het kan zijn dat trauma dan vanzelf oplost, of dat je leert hoe je het verwerken ervan zelf en met liefdevolle anderen om je heen kunt doen.
Mocht dat niet genoeg zijn, kunnen we de rest er altijd nog bijhalen.
Aan het leren reguleren van je emoties valt niets te verspillen. Geen tijd, geen energie, geen geld. Blijkt het niet voldoende, dan zal het je op zijn minst gaan helpen bij het fijner zetten van de volgende stap in jouw leven. Bijvoorbeeld bij het verwerken van trauma.