Zo vrij leven als je in werkelijkheid bent
Overleven is een gewoonte geworden waar vrijwel iedereen in vast is komen te zitten.
Je merkt het aan een opgejaagd gevoel, continu haast, altijd brandjes aan het blussen, veel piekeren. Of juist het tegenovergestelde. Je voelt je neerslachtig, moe, hebt nergens zin in en bent niet vooruit te branden. Duurt dit te lang dan loop je op den duur vast.
In het geval van vastlopen van een computer helpt één ding altijd: terug naar de fabrieksinstellingen.
Klinkt te mooi om waar te zijn? Dan is deze reset misschien wel wat voor jou.
Wat gaan we doen?
Met een groep van maximaal 4 deelnemers trekken we een periode van 3 maanden gezamenlijk op en koersen af op moeiteloosheid*. In alles. Dat betekent natuurlijk niet dat alles ook moeiteloos voelt. In een leven dat moeiteloos geleefd wordt, mag alles gebeuren.
We zien elkaar eens in de twee weken. Tijdens deze momenten van samenzijn werken we met wat er in de weg zit om moeiteloos te leven, want precies daar liggen de mogelijkheden om uit je patronen te stappen. Meestal zijn dit overtuigingen.
Overtuigingen die niet helpen om fijn te leven, kunnen zonder pardon overboord. Als dat ingewikkeld is, dan zijn het triggers geworden die je kunt gebruiken om onafgemaakte emoties in je lijf op te schonen. We gaan dus ook werken met het opschonen van je lijf van trauma en andere onafgemaakte emoties.
Misschien kom je iets tegen dat zo diepgeworteld zit dat je er zelf èn ook in de groep niet bijkomt. Of misschien heb je behoefte om iets los van de groep te bespreken. In dat geval kan je gebruik maken van de mogelijkheid om een afspraak te maken voor een individuele sessie.
Wat we doen tijdens de bijeenkomsten is ter voorbereiding van het echte werk. In jouw dagelijkse leven is waar het moet gaan gebeuren. Kan je voelen wanneer je iets doet wat je eigenlijk niet wil? Merk je het op wanneer je getriggerd raakt en er toch maar weer voor kiest om de emotie weg te stoppen of te verdoven? Alles wat je meemaakt neem je mee terug naar de groep en daar vinden we de manier waarop je vanuit de veilige stand van je zenuwstelsel kunt handelen in dit soort situaties. We reflecteren, sporen en ruimen trauma op, oefenen met nieuwe wegen en vinden samen de ruimte om moeiteloos om te gaan met moeilijke kwesties.
De groep ondersteunt je tijdens de ontmoetingen, ertussendoor en misschien ook nog wel daarna. Dat is aan jullie. In een appgroep kan je bespreken waar je tegenaan loopt en delen wat je meemaakt. Vijf weten en voelen meer dan één en samen spannende dingen doen is gemakkelijker en fijner dan in je eentje.
*Moeiteloosheid betekent meebewegen met wat er is. Het is iets anders dan gemakkelijk, wat vaak juist leidt tot vermijding en leven onnodig ingewikkeld maakt.
Wat levert deze Reset je op?
Aan het eind van de 3 maanden samenwerking
- Weet je hoe je kunt voelen wie je bent en hoe je authentieke keuzes kunt maken.
- Weet je hoe het voelt om trouw te zijn aan jezelf.
- Herken je het als je niet trouw bent aan jezelf en kan je dat gevoel niet meer negeren.
- Herken je het wanneer je je verzet tegen iets en hoe je daarmee op kunt houden.
- Heb je gevoeld hoe het is om mee te bewegen met wat er gebeurt in en om je heen en hoe je je daaraan overgeeft.
- Weet je hoe je triggers, klein en groot, kunt gebruiken om je lijf op te schonen en zo ruimte te maken voor een vrij leven.
- Heb je ontdekt dat er ruimte is om authentiek te kunnen leven op plekken waarvan je nu denkt dat dat echt niet kan.
- Wil je niet anders meer dan leven zoals leven bedoeld is: moeiteloos.
Het is niet zo waarschijnlijk dat je de omslag van krampachtig naar authentiek leven in 3 maanden hebt voltooid. De kans is groter dat je daar een leven lang mee bezig zult zijn. Door je 3 maanden in een groep te focussen op dit onderwerp voorkom je dat je er steeds tussenuit glipt en toch weer kiest voor de weg van de minste weerstand. Als je de weg van de moeiteloosheid eenmaal kent en weet hoe je weerstand op een vruchtbare manier kunt gebruiken, kan je daar heel goed zelf mee verder.
Reacties van deelnemers
“Ik heb geleerd om te voelen. Letterlijk dat mijn gevoel er mag zijn. Ik weet hoe ik ermee om kan gaan. Dat is een super groot verschil met de situatie voor de start van de reset.”
“Ik ben nu veel beter in staat om stil te staan bij wat er gevoeld wordt in mij, de verbinding ermee te zoeken en er nader kennis mee te maken.”
“Het toelaten van gevoelens en het tonen van kwetsbaarheid in een veilige omgeving is heel fijn.”
“Tijdens de reset heb ik geleerd om een ervaring of gevoel te verbinden met mijn lichaam en van daaruit te voelen waar het mee te maken heeft. Zo weet ik de essentie van wat mij bezighoudt of belemmert. Daar hoef je geen duizend woorden aan te geven.”
“De praktische insteek is heel fijn. Oefeningen, tips en tricks. Ik weet nu hoe het werkt.”
De achtergrond
Ons zenuwstelsel kent 2 staten van zijn. Leven en overleven. En hoewel de stand van waaruit we kunnen leven (de veilige stand) onze defaultstaat is, zijn heel veel mensen aan het overleven. Zoveel zelfs, dat we het normaal zijn gaan vinden. Vrijwel iedereen leeft een leven dat niet helemaal past bij hem of haar. Waarom? Omdat we denken dat het niet anders kan.
Loop je vast? Dan heb je geluk.
Als je het niet meer op kunt brengen om je aan te passen aan alles wat er van je verwacht wordt in deze samenleving, dan heb jij de mogelijkheid om uit het circus dat ‘overleven’ heet te stappen en te gaan leven.
En wel jouw mooiste leven.
Klinkt als een sprookje? Dat is het ook. Leven vanuit de veilige stand van je zenuwstelsel is ontzettend fijn. En ook ontzettend heftig. En kalm. En intens. Kortom, net als in sprookjes bevat zo’n leven alles. Van prachtige prinsessen en prinsen, ware liefde en pompoenen die veranderen in koetsen, tot boze heksen met giftige appels. En het mooie is, het is allemaal echt.
Vanuit de veilige stand leef je authentiek.
Wat houdt je nu tegen?
De stap van overleven naar leven is niet zomaar gemaakt. Dat heb je vast al gemerkt. Er zijn twee dingen die veel mensen tegenhouden. De eerste is trauma en de tweede de collectieve patronen waar we allemaal mee te maken hebben.
Trauma
Hoewel niet iedereen dat in de gaten heeft zijn wij allemaal getraumatiseerd. De definitie van trauma is erg aan het veranderen en dat is maar goed ook. Het schept duidelijkheid en zet schuld en schaamte in een ander daglicht.
Trauma bestaat uit onafgemaakte emoties.
Vroeger dachten we dat trauma ontstond door een gebeurtenis. Door mensen als Gabor Maté, Peter Levine en Bessel van der Kolk weten we nu dat trauma in essentie niets te maken heeft met een gebeurtenis, maar bepaalt wordt door jouw reactie op een gebeurtenis. Als je iets meemaakt waarbij je zenuwstelsel reageert met overleven en die reactie wordt niet afgemaakt, dan wordt zo’n onafgemaakte beweging opgeslagen in je lijf.
Langzaam loop je vol.
Al die opgeslagen, onafgemaakte emotionele reacties kunnen getriggerd raken door dingen die gebeuren in het hier en nu. Hoe voller je zit, hoe vaker je getriggerd raakt. Als je niet weet hoe je triggers kunt verwerken dan zorgt elke trigger ervoor dat je opnieuw onafgemaakte emotionele reacties in je lijf opslaat.
Een trigger heeft 2 mogelijke uitkomsten. Je gebruikt het om oud zeer te verwerken, of je slaat iets extra’s op.
Collectieve patronen
Mensen zijn van nature bang en dat is maar goed ook, want anders zouden we allang niet meer bestaan. Wat wel een probleem is, is dat de angst toeneemt. Er worden steeds meer voorzorgsmaatregelen verzonnen om gevaar uit te bannen. Ook gevaar wat niet zo heel erg gevaarlijk is. Waarschuwingen nemen niet alleen toe, maar krijgen ook steeds heftigere kleuren. Is het je al eens opgevallen wat dat met je lijf doet?
Een baby is niet bang, tenzij er iets gebeurt dat zijn of haar leven in gevaar zou kunnen brengen.
Angst is een natuurlijke reactie op dreiging. Niets mis met deze reactie, maar wel met wat we allemaal als bedreigend zijn gaan zien.
Het ging mis toen mensen hun emoties niet meer wilden voelen. Mensen die volzitten met onafgemaakte emoties leven in de overlevingsstand. Als het voelen van emoties niet mag, dan is er per definitie voortdurend gevaar want triggers zijn nu eenmaal niet te ontlopen.
Er ontstaat een vicieuze cirkel.
Mensen zijn bang voor hun emoties en gaan die uit de weg. Hun lijf loopt vol met onafgemaakte bewegingen die getriggerd kunnen raken. Hoe voller zo’n lijf, hoe vaker het getriggerd raakt en hoe meer angst er ontstaat.
En zo leven wij, omgeven door angstige mensen die een angstige wereld creëren.
Angst beperkt. Als je voortdurend gewaarschuwd wordt voor gevaar durf je op een gegeven moment zelf ook geen stap meer te verzetten. Je kunt geen nee zeggen tegen een feestje waar je geen zin in hebt. Je moet je werk wel blijven doen, want anders heb je straks een probleem met je pensioen. Je kunt niet helemaal zijn wie je bent, want daar vinden mensen iets van.
Collectieve patronen hebben de neiging om je gevangen te houden en jij hebt de neiging om je gevangen te laten nemen en houden, want je bent een groepsdier.
Toch is dat niet ècht nodig. Je kunt eruit en er tegelijkertijd toch bij blijven horen.
Mijn achtergrond
In mijn werk als therapeut van mensen met een eetstoornis ben ik gewend om te werken met gedragsveranderingen. Ik werk graag in de diepte, want gedrag met wilskracht alleen veranderen heeft niet zoveel zin. Gedrag staat natuurlijk nooit los van alles wat er zich in en om jou heen afspeelt en hoe je dat waarneemt en waardeert.
Sinds ik het zenuwstelsel betrek bij mijn werk verlopen de veranderingsprocessen een stuk moeitelozer. Cliënten met eetstoornissen staan binnen de psychiatrie bekend als de moeilijkste doelgroep om mee te werken. Dat komt omdat er altijd sprake is van ontwikkelingstrauma en daarmee heel veel angst. Veranderen terwijl je bang bent is niet te doen. Als je begrijpt waarom je bang bent en doet wat je doet vanuit een biologisch perspectief vervalt schuld en daarmee schaamte. Dat geeft ruimte om te bewegen. Bovendien leer je de weg kennen in je eigen lijf en word je daarmee emotioneel zelfstandig. Volwassen, zou je kunnen zeggen. Je leert precies het stukje dat je ouders je niet hebben kunnen meegeven.
Praktische informatie
Voor wie
Deze Reset is bedoelt voor iedereen die helemaal genoeg heeft van een leven dat steeds nèt niet past, verlangt naar moeiteloosheid en dat nu ook echt wil gaan leven. Niet voor even zoals tijdens een vakantie, maar voor altijd. Het is bedoelt voor mensen die bereid zijn om uit collectieve patronen te stappen. Dat vraagt moed. Deze Reset is dus voor dappere mensen (die zich niet altijd dapper voelen).
Wat
Met een groep van maximaal 4 deelnemers trekken we gedurende een periode van 3 maanden met elkaar op. We zien elkaar eens in de twee weken en tussendoor kunnen we contact hebben via een appgroep. Als je dat fijn vindt kan je gedurende deze periode een afspraak maken voor een individuele sessie om dieperliggend trauma te verwerken of een keertje iets apart van de groep te bespreken.
Wanneer
8 & 22 april, 6 & 20 mei, 3 & 17 juni 2025
Individuele afspraak in overleg
9.30-12.30 uur, inloop vanaf 9.00 uur
Waar
Samen met Daphne
Nicolaes Maesstraat 2
Ruimte 222b
1506 LB Zaandam
Kosten
€ 750,-
Deelname
Voordat we samen gaan werken aan de reset heb ik graag eerst telefonisch contact. Jij kan me dan vertellen over je motivatie en ik over hoe we gaan werken. We merken dan snel genoeg of het klikt. Deelname aan de workshops emotionele veiligheid en emotioneel zelfherstellend vermogen, of het volgen van individuele sessies waarin we met deze stof werken is een voorwaarde om aan de reset mee te kunnen doen. Als je kiest voor de workshops, dan bied ik je graag een korting aan. Je betaalt dan €250,- ipv €300,- voor het volgen van beide workshops.
Betaling
Na aanmelding en onze kennismaking stuur ik je een tikkie. Als die betaald is, is je plek gereserveerd. Misschien is het bedrag te groot om in één keer te betalen. In dat geval is er ruimte voor betaling in termijnen.
Kleine lettertjes
Als je deel gaat nemen aan de reset ga ik er vanuit dat je de kleine lettertjes onderaan deze pagina gelezen hebt.
Aanmelden of meer informatie? Als je het formulier invult neem ik snel contact met je op.
Tip: check je spambox. Mijn mails hebben nogal eens de neiging om daarin terecht te komen.