Piekeren

Piekeren

Dat piekeren geen zin heeft wist je natuurlijk al. Maar wist je ook dat het ervoor zorgt dat je er steeds meer problemen bijkrijgt in plaats van dat je er eentje oplost?

Dat komt omdat je denkt vanuit angst.

Als er iets gebeurt waar jij je zorgen over maakt ziet je zenuwstelsel dat als gevaar en gaat je helpen overleven*. Het verlaat de veilige stand en schiet direct in de actiestand (vechten of vluchten). Je gaat iets doen.

Stel, je verliest je baan.

Je schrikt, want je hebt toch een inkomen nodig en dus begin je met solliciteren. Als het gelukt is, ben je blij en keert je zenuwstelsel weer terug naar de veilige stand. Probleem opgelost, gevaar geweken.

Maar wat als het niet lukt?

Je hebt al tien sollicitatiebrieven gestuurd en geen van allen heeft iets opgeleverd. Je probleem wordt niet opgelost door de actie die je hebt bedacht en dus is het tijd voor een plan B. Een goede, graag.

Helder denken lukt alleen vanuit de veilige stand.  

Het lijkt logisch om die weer even op te zoeken, maar…dat vraagt een offer. De enige manier om daar te komen is door stil te staan en te voelen wat dit hele gebeuren met je doet (bevriezen).

De paniek, de angst, de frustratie misschien. Net zolang totdat het verwerkt is.

Dat brengt je terug naar de veilige stand van waaruit je met een heldere blik je probleem en de mogelijke oplossingen opnieuw kunt gaan bekijken.

Deze route is niet zo populair.

Wie gaat er nou voelen hoe bang hij is als hij ontzettend bang is? Liever blijf je zoeken naar manieren om je angst te bezweren, hoe onhandig die keuze ook is.

Het brengt je namelijk meer ellende dan je lief is.

In de overlevingstand is alles in jou gericht op gevaar. Je kunt niet anders dan denken in problemen. Verzin je een oplossing? Dan komt daar direct de angst bij dat ook deze niet zal werken.

En voor je het weet heb je er tig problemen bij.

Je hebt niet alleen geen baan meer, maar je zal er waarschijnlijk ook nooit meer één vinden, want je bent ondertussen te oud geworden en er zijn überhaupt geen leuke banen meer, bovendien kon je eigenlijk al die tijd al niets en dus zit er nu al helemaal niemand meer op jou te wachten.

Wie krampachtig zoekt naar oplossingen, vindt doorgaans meer problemen.

Herkenbaar? Wil je eruit, maar weet je niet hoe?
Misschien is de workshop emotionele veiligheid dan iets voor jou.

*Hoe ons zenuwstelsel reageert op gevaar beschreef ik eerder en vind je hier.