Ingewikkeldheid

Misschien herken je dit.

Je leven is af en toe best ingewikkeld en met praten en denken alleen kom je er niet meer. In iedere podcast die je luistert en in elk boek dat je leest gaat het over voelen, voelen en nog eens voelen.

Emoties schijnen erg belangrijk te zijn.

Je hoort overal dat je lijf vol zit met onverwerkt trauma en dat dat je leven zo ingewikkeld maakt. Je wil daar iets mee.

Dus je gaat in therapie.

Met een beetje mazzel kom je bij iemand terecht die lichaamsgericht werkt. Je krijgt zicht op je trauma en doet oefeningen waarmee je het kunt verwerken.

Er ontstaat ruimte. Wat fijn!

Vol vertrouwen leef je door, totdat de ingewikkeldheid weer terug komt. Kennelijk is het nog niet klaar.

Je zoekt verder.

Je komt van allerlei moois tegen. Er is zoveel keuze! Steeds probeer je weer iets nieuws. Een paar sessies hier, een cursus daar, een weekend op een prachtige plek. Het doet je echt ontzettend goed.

Je voelt je als herboren.

Maar dan…nou zeg. De ingewikkeldheid komt gewoon wéér terug! Je begint je af te vragen of het ooit nog eens een keertje op gaat houden. Wat doe je nou toch fout?

Het antwoord op die vraag is eenvoudig: helemaal niets!

Ingewikkeldheid hoort bij leven en zal er dus zo nu en dan zijn. Je doet niks fout en er gaat niets verkeerd. Je hebt gewoon nog niet geleerd hoe je met ingewikkeldheid om kan gaan. Dat is alles.

En ook dat klopt precies.

Je ouders maakten ingewikkeldheid graag weg. Dat werkte voor hen goed en dus leerden ze het jou ook, maar voor jou werkt het niet. Jij hebt iets anders nodig.

Zo simpel is het.

Ingewikkeldheid ontstaat als je denkt dat het leven niet ingewikkeld hoort te zijn. Je doet dan net alsof er niets aan de hand is, gaat ingewikkelde emoties wegmaken, die gaan vastzitten in je lijf en op den duur raakt het vol.

Dat zorgt vervolgens voor zoveel ingewikkeldheid dat het niet leuk meer is.

Als je weet hoe je met ingewikkelde emoties om kan gaan hoef je die in ieder geval niet meer weg te maken en dat maakt leven met ingewikkelde dingen een stuk eenvoudiger.

Wil je leren hoe? Het is best simpel.

www.samenmetdaphne.nl/workshop