“Dus toen ging ik die liedjes luisteren.”
Terwijl ik een komkommer aan het uitzoeken was, ving ik een gesprek op tussen 2 supermarktmedewerkers. Zij moest lachen om wat hij net had verteld, waarop hij zich begon te verdedigen. “Maar ik voelde echt goede pijn!”
Wow. Die zag ik even niet aankomen, zo tussen de komkommers en de avocado’s.
Het was natuurlijk een intiem gesprek, maar omdat het van het ene gangpad naar het andere werd geroepen leek het me dat ik me er toch wel eventjes mee mocht bemoeien. Bovendien zag ik echt geen mogelijkheid om niet van deze unieke kans op een mooi gesprek gebruik te maken.
“Wat bedoel je met goede pijn?” vroeg ik hem.
“Nou, mijn relatie is jammer genoeg net uit.” zei hij en legde een hand op zijn hart. “Gisteravond ben ik zielige liedjes gaan luisteren. Ik wist toen dat ik niet alleen ben, omdat er dus nog meer mensen zijn die zich zo gevoeld hebben. En dat voelde goed.”
Halleluja.
De werking van de veilige stand van ons zenuwstelsel helder uitgelegd en dat gewoon gratis en voor niets op een dinsdagmiddag bij de Albert Heijn!
Pijn is het beste te verdragen als je je veilig voelt. Je lijf is dan beter in staat om bij het gevoel te blijven en het niet af te gaan leiden. Als je een emotie helemaal voelt wordt hij niet opgeslagen in je lijf en zo verwerk je ze op een gezonde manier.
Het doet pijn, maar het voelt ook goed.
Biologisch gezien zorgt een gevoel van verbondenheid ervoor dat je zenuwstelsel in de veilige stand komt. Vandaar ook de uitspraak “delen is helen”.
Op een gezonde manier leren omgaan met emoties is op dit moment voor veel mensen een noodzaak geworden. We zitten zó vol dat we gewoon niet meer weten welke verslaving we er nu nog bij moeten nemen om de boel te verdoven.
Daarom maakte ik er een workshop over.
Je bent natuurlijk welkom om deel te nemen, maar je kunt ook eerst even een avondje zielige liedjes gaan luisteren en dan kijken of het nog nodig is.