Verliefd

Een tijdje geleden schreef ik een stuk over spiegelen, dat eindigde met de zin: “Als een ander jou een gevoel geeft waar je last van hebt, dan voel je jezelf.” Datzelfde geldt natuurlijk ook voor gevoelens die je fijn vindt.

Verliefdheid, bijvoorbeeld.

Iemand waar je verliefd op bent is als de beste in staat om jou een heel fijn gevoel te laten voelen. En hoewel het lijkt alsof die persoon dat gevoel in jou stopt, is het in werkelijkheid natuurlijk zo dat diegene dat gevoel in jou triggert.

Het is één van de gevoelens die jouw lijf kan voelen.

Als je elkaar net hebt leren kennen voelt dat gevoel heerlijk vrij. Het stroomt overal en nergens doorheen en het maakt helemaal niet uit waar het vandaan komt of naartoe gaat. Maar vaak komt er een moment waarop dat verandert. 

Ineens voel je minder van dat gevoel, bijvoorbeeld.

“Wacht eens even, dat was niet de afspraak. Wij hadden een deal. Jij laat mij me lekker voelen en ineens besluit je zomaar om daarmee op te houden. Ik pik dat niet!” Je zult het niet letterlijk zo uitgesproken hebben, maar vast weleens met andere woorden van gelijke strekking. 

Je bent afhankelijk geworden en gaat claimen.

Of er in essentie iets mis is met afhankelijkheid weet ik niet, maar dat er vaak dingen mis gaan vanwege een gevoel van afhankelijkheid is zeker. Als je denkt dat je de ander nodig hebt om jou dat fijne gevoel te geven ontstaat er behoeftigheid.

En behoeftigheid leidt snel tot lelijk gedrag.

De romanticus in ons wil zo graag geloven dat alleen die ene speciale persoon ons dat fijne gevoel kan geven, maar dat dat niet waar is weet je stiekem wel, toch? Misschien was je eerder al eens verliefd op iemand anders, of kreeg je dat verliefde gevoel ineens spontaan toen je van die mooie zonsondergang zat te genieten.

Het gevoel van verliefdheid is van jou.

“Maar wat blijft er over van de romantiek als de ander alleen maar een spiegel blijkt waar ik in zit te kijken naar mezelf?” vroeg iemand zich wanhopig af. “We willen toch ook af en toe ons hoofd in iemands schoot leggen?”

Maar wat is er romantischer dan kiezen voor samen zijn, zònder dat behoeftigheid een rol speelt?

Meer over spiegelen lees je hier.