Open deur

Laatst vertelde iemand mij dat een boom onder de grond even groot is als boven de grond en dat beide kanten om de beurt groeien. Het ene moment versterken de wortels zich en banen zich een pad door de donkere aarde. Het volgende moment groeit de boom naar boven, zichtbaar voor alles en iedereen in het volle licht. Ik vind het een mooi beeld. Het spiegelt hoe het bij ons werkt en geeft me het geruststellende gevoel dat het klopt wat er gebeurt.

Nu ik een aantal jaar als coach werkzaam ben kan ik zeggen dat de belangrijkste kennis die ik op mijn cliënten over kan brengen een open deur is. Het leven gaat met ups en downs. Net als bij een boom groeien wij twee kanten op. Steeds dieper de donkerte in om daarna nog mooier en rijker in het licht verder te kunnen groeien.

Ups en downs horen erbij. Dat spreekt voor zich. Toch zou ik je willen uitnodigen om eens stil te staan wat dat nu echt betekent en wat dat van jou vraagt. Hoe ziet dat er eigenlijk uit in de praktijk?

Een leven met ups en downs leven betekent heel concreet dat je bereid bent om alles wat zich aandient te ontvangen. Het betekent dat verdriet net zo welkom is als vreugde, pijn er net zo goed mag zijn als geluk en paniek op een zelfde manier wordt ontvangen als blijdschap. Er is geen verzet tegen welke emotie dan ook omdat je je diepgaand realiseert dat alle emoties zich aandienen met het doel om jou te doen groeien.

Het betekent niet dat je je minder laat raken. Oh nee! Verdriet, angst, paniek…ze blijven even scherp en pijnlijk. Maar zoals het groeien van de wortels van een boom een rijkere groei boven de grond mogelijk maken, zo zorgt het ruimte maken voor emoties die we liever niet voelen ook voor het intenser kunnen ervaren van geluk, vreugde en blijdschap.

Het leven gaat met ups en downs. Het is een open deur. De vraag is of jij bereid bent om over de drempel te stappen.

NameBright - Coming Soon