Leer lichter leven voor ouders

Lichter leven workshop

Leer lichter leven voor ouders

Valt het leven als ouder je zwaar?
Wordt er voortdurend om jouw grenzen gevraagd, maar heb je geen idee waar ze liggen?
Of weet je wel waar je grenzen liggen, maar weet je niet zeker of ze daar wel mogen liggen?
Lukt het maar niet om ontspannen samen te leven met je kind(eren)?
 
Kinderen willen weten wie jij ècht bent.

Ouder worden. Het is één van de meest intense ervaringen in je leven. Je bent zielsgelukkig en tegelijkertijd ervaar je de zwaarte van de verantwoordelijkheid die deze rol met zich meebrengt. Je weet dat veel van de uitdagingen in je eigen leven hun oorsprong vinden in je jeugd. Je kent niemand bij wie de relatie met hun ouders niet op de één of andere manier traumatisch is geweest. En ineens ben jij die ouder. Ineens ben jij degene die trauma’s gaat veroorzaken en nog wel bij je eigen kind! Het maakt je bang, je wordt erdoor overweldigd en het geeft allesbehalve ruimte voor een ontspannen manier van in het leven staan.

Veel van de zwaarte die we in het leven ervaren hangt samen met wat we van onszelf verwachten. We willen graag een goede ouder zijn en hebben allerlei ideeën over wat we dan moeten doen, of juist moeten laten. Veel van die ideeën kloppen en helpen je. Maar er zijn ook ideeën of verwachtingen die je juist niet helpen. Je herkent ze aan het gevoel dat het schuurt. Je vindt van jezelf dat je iets moet, terwijl je eigenlijk heel duidelijk voelt dat het niet bij je past. Of je verwacht iets van je kind, terwijl je keer op keer merkt dat het niet aan die verwachting kan voldoen. De vraag waar alles om draait is dan: durf jij naar dat schuurgevoel te luisteren en te gaan onderzoeken waar de weg van de minste weerstand ligt?

Werkvorm
Tijdens de workshop leer je in de eerste plaats hoe jijzelf meer aan kunt sluiten bij de stroom van het leven. Het mooie is dat kinderen hier nog heel nauw mee in contact staat. Zij worden nog niet of nauwelijks gehinderd door ideeën, overtuigingen of belemmerende angsten. We kunnen veel leren van de natuurlijke wijsheid van onze kinderen en zullen daar dan ook gretig gebruik van maken.  

Vervolgens onderzoeken we de huidige definitie van onze rol als ouder. Wat verwachten we van onszelf en van onze kinderen en hoe werkbaar is dat eigenlijk? Klopt dat wat we vinden, willen en doen in onze rol als ouder wel met wat het leven van ons vraagt?

Tenslotte werken we aan de hand van het gedicht ‘Je kinderen zijn je kinderen niet’ van Kahlil Gibran aan een herziening van onze ouderrol. En slaan daarmee de weg in naar een lichter leven voor onszelf èn voor onze kinderen.

Voor wie
Deze workshop is geschikt voor iedereen die een spanning ervaart in het contact met zijn of haar kind(eren). De leeftijd van de kinderen speelt hierbij geen rol. Als je je graag voorbereidt op een relaxte start met je ongeboren kind ben je net zo welkom als wanneer je op zoek bent naar een manier om een fijn contact te hebben met je volwassen kind. En natuurlijk ook als je je in één van de fasen hier tussenin bevindt.

Reacties van vorige deelnemers
“Na de workshop Leer lichter leven voor ouders ga ik naar huis met een liefdevol gevoel. Ik voel me vol rust en energie. Dat gun ik iedereen.”

“Je hebt me echt geraakt. Na een grote hoeveelheid therapieën en hulpverleners had ik niet meer verwacht dat ik nog op een positieve manier geraakt zou kunnen worden en echt vertrouwen zou kunnen voelen. Toch is dat gebeurt vandaag.”

“Ik ben mij gaan beseffen wat de intentie is van waaruit ik wil leven en ik realiseer me nu dat als ik me daar zoveel mogelijk door laat leiden, mijn leven vanzelf lichter wordt.”

“De workshop heeft me doen inzien dat ik ervoor kan kiezen om zowel mijn eigen gevoel, als het gevoel van mijn kind te vertrouwen.”

“Ik heb ontdekt dat het vooral mijn verwachtingen zijn die mijn leven zwaarder maken. Als dat zo is kan ik mijn leven gemakkelijk lichter maken. Hoe minder verwachtingen ik heb, hoe opener ik ben en hoe meer ik mij kan laten verrassen door wat er komt.”

Praktische informatie
Locatie
Nicolaes Maesstraat 2, ruimte 222b, Zaandam.

Tijdstip
10.00-16.00 uur. Je bent welkom vanaf 9.45 uur.
Groepsgrootte

We werken in kleine groepjes zodat er voldoende ruimte en aandacht is voor jouw persoonlijke situatie en vragen.
Kosten € 75,- inclusief lunch en cursusmateriaal.

Wil je meer informatie over deze workshop? Vul dan onderstaand formulier in, dan neem ik contact met je op.

  Wat is je naam?

  Je e-mail adres?

  Je telefoonnummer?

  Wil je alvast iets kwijt? Dat kan hieronder.

  [recaptcha]

   

   

   

   

  *Alle prijzen zijn inclusief BTW