Dobberen

De afgelopen week bracht ik door in Frankrijk in een fantastische retraite van de stichting Filosofie en Meditatie. Er werd van alles in beweging gezet en ik leerde veel. Bijvoorbeeld ‘dobberen’.

Wanneer wij geconfronteerd worden met een uitdaging in ons leven, hebben we nogal eens de neiging om deze in een vraag te gieten en het juiste antwoord erop te gaan zoeken. Dat is enorm hard werken. Er zijn tal van mogelijke antwoorden. Hoe weet je nu welke de juiste is? Twijfel dient zich aan en daarmee een hoop verwarring en onrust. Vruchtbaarder is het om zo’n uitdaging mee te nemen in een meditatie en erop te gaan dobberen. Hoe doe je dat?

Voor wie bekend is met meditatie:
Als je gewend bent om te mediteren is het simpel. Het enige dat je doet is afdalen naar de stilte, je focus naar de uitdaging brengen, erop dobberen en jezelf openen voor wat er tevoorschijn wil komen.

Voor wie niet bekend is met meditatie:
Als je niet gewend bent om te mediteren is het ook simpel. Veel mensen denken dat mediteren hetzelfde is als stoppen met denken. Ze hebben dan weleens een poging gedaan, ontdekten dat gedachten bleven komen en trokken de conclusie dat ze het niet kunnen. Jammer! Mediteren is niet geen gedachten hebben, mediteren is je bewust worden van alles wat er gebeurt in je lijf en hoofd en daarnaar kijken. Je neemt een andere positie in en kijkt als het ware vanaf een afstandje naar jezelf. Probeer het maar eens! Het is echt de moeite waard om hiermee vertrouwd te raken. Toch hoef je niet te wachten met dobberen tot je er vertrouwd mee bent. Ook jij kan direct beginnen, zij het in een iets andere vorm. Heb je een uitdaging in je leven? Neem deze dan mee de dag in. Concreet betekent dat dat je er een aantal keer per dag actief mee bezig bent, zonder een antwoord te willen vinden. Je richt er even je aandacht op en laat het dan weer los. Blijf ondertussen de hele dag door goed om je heen kijken en voelen wat er gebeurt in je lijf. Je zal al snel gaan ontdekken dat er zich allerlei signalen aan je voordoen die richting geven en uiteindelijk helder zullen maken wat je te doen staat.

Heb jij ook genoeg van het worstelen en ploeteren en verlang je naar een leven dat licht verloopt? Dat kan en is simpeler dan je denkt. Ik vertel je er heel graag meer over in de workshop Leer lichter leven. Kijk voor meer informatie op www.samenmetdaphne.nl/leer-lichter-leven.

Ben je geïnteresseerd in een retraite of één van de andere activiteiten van de stichting Filosofie en meditatie? Kijk dan op www.filosofieenmeditatie.nl

 

NameBright - Coming Soon